disable copy

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Stoner Rock



Το stoner δεν ξεκίνησε στις ερήμους της Αριζόνα όπως πιστεύουν πολλοί. Είναι μια καθαρά ελληνική εφεύρεση και μίξη ήχων. Η γνωστή ξενομανία μας, μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι ξεκίνησε με συγκροτήματα όπως οι Kyuss και οι Orange Goblin ενώ η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε στην Ελλάδα, από τρεις μετάλαδες που πάθανε ηλίαση όταν άρχισαν να παίζουν σε beach party στα Μάταλα, Αύγουστο μήνα από τις 6 το απόγευμα.

Ο κιθαρίστας / καθαρίστρια του συγκροτήματος Primordial Thermosifonas θυμάται:

‘Παίζαμε ένα δικό μας κομμάτι, progressive, που μοιάζει λίγο με το paranoid παιγμένο σε x3 ταχύτητα και 5 τόνους κάτω κούρδισμα. Γενικά το παίζουμε αυτό απογεύματα γιατί είναι χωνευτικό. Το κακό είναι ότι παίζαμε σε εξέδρα και μας χτύπαγε ο ήλιος άσχημα. Ο μόνος που φορούσε αντηλιακό 30 και καπέλο ήταν το κωλοπαίδι ο μπασίστας. Στο τέλος μας σκέπασε όλους, μόνος του έπαιζε. Εγώ θυμάμαι έπαιζα με ένα δάχτυλο πάνω κάτω πάνω κάτω κι έσερνα ότι έβρισκα κι ο ντράμερ είχε βγάλει την παντόφλα του και χτύπαγε τα τομ.

Είχαμε βρει τον ήχο μας.

Λίγο πριν έρθει το ασθενοφόρο και πριν πάθει αφυδάτωση ο ντράμερ παίζαμε γαμάτα. Ο κόσμος που είχε έρθει για μπάνιο και ήταν κατά κανόνα ξενέρωτοι οικογενειάρχες άρχισα να μας πετάνε πέτρες – εξ ου και stoner rock. Πολλοί πιστεύουν ότι λέγεται stoner λόγω της ντάγκλας που παθαίνεις από επικίνδυνες ουσίες όπως τα χασίσα, που εκτός του ότι σε σκοτώνουν οδηγούν και σε πιο σκληρά ναρκωτικά όπως τα πακοτίνια. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο όρος stoner βγήκε πρώτον γιατί είχαμε πάθει ζαβλαμά από την ηλίαση και δεύτερον επειδή μας πετούσε ο κόσμος πέτρες. Δοκιμάσαμε να ξαναπάθουμε ηλίαση αλλά είχε πάει Σεπτέμβρης. Ανεβήκαμε σε κάνα δυο ταράτσες αλλά δε βγάλαμε ήχο. Μετά το πήραν οι Kyuss και χέστηκαν στο τάληρο κατάλαβες;’


Δεν υπάρχουν σχόλια: